Hazelburn 10

Hazelburn distillery?

De Springbank distilleerderij maakt drie verschillende whisky’s, samen met Sprinkbank (of course) en Longrow ook deze Hazelburn. Iedere whisky heeft zo zijn eigen karakter. Springbank gaat 2½ keer door de stills (een gedeelte wordt teruggebracht om nogmaals door de spirit still te gaan), Longrow is zwaar turfachtig met een behoorlijk hoog fenol gehalte en Hazelburn is niet geturft en wordt drie maal gedistilleerd. Hazelburn is de jongste telg van deze distilleerderij, vanaf 1997 hebben ze ‘m in de collectie. De originele distilleerderij was operationeel van 1825 tot en met 1925 en ze maken nu de whisky op dezelfde wijze als toen.
Bij Springbank doen ze alle stappen van het proces nog zelf en zijn ze volledig onafhankelijk. Dat betekent dat bijna alle whisky als malt in de fles komt en niet gebruikt wordt voor blends. Veel mensen zien Springbank hierom als een van de beste distilleerderijen van Schotland.

Hazelburn 10…de whisky

Deze tien jarige variant is eigenlijk de verbetering en opvolger van de 8 jarige. De whisky heeft de volledige tien jaar op bourbonvaten gerijpt. De whisky is natuurlijk gekleurd, unchill filtered en op een hele mooie 46% de fles in gegaan.

De smaaknotities

De geur is zeer zacht met lekkere geurtjes van fruit. Perzik, peer en honing zijn de eerste geurtjes, maar het wordt op den duur wat kruidiger.
De smaak is iets sterker dan de geur. Er zitten heel veel smaken in, maar vanille voert wel de boventoon.Dat is natuurlijk wel karakteristiek voor whisky die op bourbonvaten heeft gelegen. Na wat slokjes komt het fruit weer tevoorschijn, maar ook zoethout en honing.
De afdronk is niet heel verrassend. De smaak blijft lekker hangen…maar brengt niet veel nieuwe tonen.
Wat water erbij (steeds ietsjes meer) brengt niet veel nieuws. Het wordt steeds wat zachter en het zoete wordt prominenter, maar de lekkere smaak blijft hangen.

Conclusie

Ik was zeer aangenaam verrast door deze whisky toen ik ‘m voor de eerste keer dronk. Een andere smaak, misschien wel door het proces van driemaal distilleren, maar toch helemaal anders dan bijvoorbeeld Auchentoshan…héérlijk!

Hazelburn 10

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!