Redbreast is een single pot still whiskey die 12 jaar gerijpt heeft in sherryvaten.
Er zijn een paar grote verschillen tussen Ierse whiskey en Schotse whisky.
Verschil tussen Ierse en Schotse whisk(e)y
Schotse whisky wordt ‘altijd’ in koperen ketels genaamd Stills gemaakt (er zijn natuurlijk uitzonderingen). Schotse whisky wordt bijna altijd twee keer gedistilleerd. Hele bekende uitzonderingen daarop zijn Auchentoshan, Hazelburn en Mortlach.
Ierse whisky wordt ‘altijd’ drie keer gedistilleerd en heel vaak in een (RVS) column still oftewel Coffey still. Zo’n column still is een moderne Ierse manier van distilleren en is meer gericht op grote hoeveelheden whiskey maken in een relatief korte tijd.
De grondstof voor het distilleren heet Wash, een soort bier zonder hop.
De Schotse wash is volledig gemoute gerst. De Ierse wash is gemoute gerst gemengd met ongemoute gerst. Dat is een trucje om minder belasting te hoeven betalen.
Deze whiskey dan?
Deze Redbreast is ook gemaakt van Ierse Wash (driemaal, gemengd) maar dan driemaal gedistilleerd in koperen pot stills…dat was de wat meer ouderwetse Ierse manier van whiskey maken (van eind 18de eeuw tot begin 20ste eeuw was dit de norm in Ierland). En daarmee heet de spirit dan een single pot still whiskey.
De smaaknotities
Nou, een heel technisch verhaal… tijd om het glas ter hand te nemen!
De geur: een hele mooie zachte eucalyptusgeur, gemengd met een zoetje van sherry.
De smaak: Woow, de mond zit vol met smaken. Dit is een dikke, olie-achtige smaak. Pittig, romig, zoet sherry, kruiden. Bij de derde slok neemt de pittigheid wat af, het is dan een hele mooie romige, zoete whiskey met wat mint op de achtergrond.
De afdronk is best lang, het scherpe komt weer wat terug.
Een heerlijke whiskey om ‘s avonds lekker bij de haard van te genieten of bij de koffie na het eten!
Cathaoireacha! (Iers grapje)