Kilchoman Machir Bay

De distillery

Kilchoman (uitspraak: Kil-ho-man) is een distilleerderij in het westen van Islay, niet ver van de kust. De 2 km lange zandkust in die buurt heet Machir Bay en daar is deze whisky naar vernoemd. Deze distilleerderij is in 2005 gestart met de productie en is daarmee de eerste nieuwe distilleerderij sinds 124 jaar op Islay! Ze verzorgen het hele proces van het whisky maken zelf, van de verbouw van de gerst tot en met de rijping en de botteling. Dat gebeurt op een verbouwde boerderij, genaamd “Rockside Farm”. Ze brengen in de standaard range vier varianten op de markt: Loch Gorm, Sanaig, 100% Islay en Machir Bay dus.

Wat zit er in de fles?

Machir Bay heeft op bourbon gelegen en heeft een na-rijping gehad op sherry vaten. Er zit 50 ppm turf in, behoorlijk aanwezig dus. Ze noemen het zelf het vlaggenschip van de Kilchoman serie. Er wordt niet vermeld hoe oud die is, wel dat die non-chill filtered is en natural coloured.

De smaaknotities

De geur is een mooie combinatie van citrus en vanille en wat rook op de achtergrond.
De smaak is eerst zacht, karamel-ig, maar snel komt er een pittiger turfsmaakje naar voren. Bij de volgende slokjes wordt het wat zoeter, fruit als perzik en peren, honing en meer zoetheid.
De afdronk is niet erg lang, maar wel lekker zoet en een beetje pittig.
Een beetje water erbij verandert de whisky best wel. De geur wordt veel meer karamel en de smaak wordt ook zachter, minder pittig. De afdronk daarentegen laat wat meer pittigheid in de keel achter.

Tags:

Kilchoman Machir Bay

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!