De distillery
Glenmorangie staat bekend om een paar hele bijzondere feiten.
Glenmorangie heeft de hoogste stills van Schotland, 5.14 m om precies te zijn, net zo hoog als een volwassen giraffe. Deze stills zijn van oorsprong oude gin-stills die William Mattheson overkocht om zo de Glenmorangie distillery te starten. Die hoge stills zorgen voor veel reflux, zeker omdat de nek na de bocht nog steeds verder omhoog gaat (zie foto). Op die manier komen alleen de meest vluchtige alcoholdampen in de condensor en krijg je een lichte en vriendelijke whisky. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Laphroaig die hele korte, lage stills heeft…daarmee krijg je dus dikke, zware whisky.
Ze hebben ook een eigen bos in de VS, The Ozark mountains. Daar maken ze zelf vaten van Amerikaans eiken die eerst twee jaar blootgesteld worden aan de open lucht. Vervolgens worden ze uitgeleend aan Jack Daniel’s en Heaven Hill en rijpt er vier jaar lang bourbon in. Dan worden de vaten in z’n geheel naar Schotland vervoerd om er vervolgens tien jaar Glenmorangie in te laten rijpen.
Glenmorangie staat ook bekend als de uitvinder van het finishen. Dat is echter niet helemaal waar. Die eer gaat naar David Stewart van The Balvenie, die in 1983 The Balvenie Classic creëerde. Glenmorangie heeft het finishen wel tot grote hoogte gebracht en een ommezwaai in de whiskywereld veroorzaakt. Eind jaren ’90 kwamen ze met een speciale variant, het was The Original die nog twee jaar langer in speciale vaten had nagerijpt. Tegenwoordig brengen ze drie varianten standaard op de markt, Nectar D’or die in Sauternes vaten heeft gerijpt, Lasanta heeft in sherryvaten gerijpt en voor Quinta Ruban gebruiken ze portvaten om te finishen. Ze hebben meerdere speciale finishes, maar deze drie hebben ze in principe altijd op de markt.
Wat zit er in de fles?
Nectar D’Or betekent zoveel als ‘gouden nectar’, misschien wel verwijzend naar de kleur van de whisky. Het kan ook verwijzen naar het gouden drankje dat in de vaten heeft gezeten waarop deze whisky de laatste twee jaar heeft gerijpt. Het bijzondere van Nectar D’Or is namelijk dat die na tien jaar op ex-bourbon vaten nog twee jaar op Sauternes vaten heeft gerijpt. Sauternes is bijzondere wijn uit de gelijknamige streek in Bordeaux. Deze wijn krijgt tijdens het rijpingsproces een edele rotting door een speciale schimmel, hierdoor krijgt de wijn een unieke zoetheid. Die zoetheid komt in deze whisky duidelijk naar boven.
De whisky heeft 46% alcohol, een stevige dus!
De smaaknotities
De geur van de whisky: lekker fris! Citroen en limoen voeren de boventoon, naast de zoetheid natuurlijk.
De smaak: die is minder fris als de geur doet vermoeden. De smaak is warm, met gember en noten. Bij het derde slokje komt er ook wat honing bij kijken.
Al met al is de whisky olieachtig in de mond en geeft een lange afdronk, met smaken van citrus en vanille en een wat peperig einde.
De stroperigheid (trage poten in het glas) en het alcoholpercentage maakt dat ik een drupje water wil proberen…
Water maakt de whisky wat zachter, de stroperigheid verdwijnt meteen. De geur en smaak veranderen niet erg veel. Nog wat meer water maakt de whisky niet beter, eerder wat slapper….dus; water vind ik eigenlijk geen goede optie.