Als je Amerikaanse whiskey zegt, horen mensen vaak “Bourbon” of Tennessee Whiskey. Maar, van origine is dat niet helemaal juist. In het noordoosten van de VS was rogge veel meer voorhanden dan maïs en in de 18e en 19e eeuw was het dus hoofdzakelijk Rye whiskey wat er gemaakt en gedronken werd. Dus, als je in zo’n stoere cowboyfilm ziet dat er whiskey gedronken wordt…dat was dus Rye whiskey.
Het grote verschil tussen rye en bourbon is dat rye whiskey doorgaans kruidiger, voller en fruitiger is, bourbon is zachter en zoeter. Rye whiskey is wel lastiger om te maken, de wash (het bier) wordt heel stroperig in het fermenteerproces, het gaat erg schuimen en kan, als het niet genoeg getemperd wordt, erg makkelijk over de rand gaan. Het opruimen daarvan lijkt veel op het opruimen van behangplaksel die is geknoeid. Het heeft dus wat meer aandacht nodig dan het maken van malt.
Bulleit
De originele distillery zou in 1830 opgericht zijn door August Bulleit. Zijn eerste bourbon had een mashbill van 2/3 rogge en 1/3 maïs, een Rye whiskey dus. De productie stopte toen August stierf in 1860. Zijn nazaat Tom Bulleit startte de stills weer op in 1987. Inmiddels is het in eigendom van Diageo en wordt de bourbon gemaakt bij de Four roses Distillery in Lawrenceburg, Kentucky.
Wat zit er in de fles?
Deze Bulleit 95 Rye is gemaakt van een ‘mashbill’ van 95% rogge en 5% malt. Deze Rye is niet gemaakt in een Bulleit distillery, maar in de MGP of Indiana in Lawrenceberg, Indiana. Bulleit is van Diageo. Deze Rye whiskey is gebotteld op 45% alcohol.
De smaaknotities
De kleur is behoorlijk donker goud, honing. Een mooie, diepe kleur.
De geur is erg vol en complex. Kruidige rogge is het eerste wat je ruikt, vanille, eiken en drop zijn ook goed te vinden in de geur. De smaak is erg vol en ook complex. De rogge is ook in de smaak als eerste aanwezig, vergezeld door (chilli) peper, kruiden, chocolade en kersen. Het is een hele mooie, vriendelijke en volle smaak.
De afdronk is erg lang en kruidig. Het eindigt in een droge houtsmaak die nog steeds arm in arm gaat met de kruidige rogge….heerlijk!