Port Charlotte Heavily Peated 10

De distillery

Port Charlotte komt uit de Bruichladdich distillery van Islay. Ze maken daar de peatvrije Bruichladdich, de geturfde Port Charlotte en de zeer zwaar geturfde Octomore. Wil je meer lezen over turf, klik dan hier.
Die distillery staat er al sinds 1881 en is gebouwd in de tijd dat de vraag naar whisky erg groot werd. Niet alleen in Schotland en Engeland, maar ook mainland-Europa en de VS. Die vraag groeide hoofdzakelijk doordat de oogst van de wijngaarden in Frankrijk mislukte door een langdurige uitbraak van de phylloxera luis. De plek waar de originele distillery stond, staat nu de Kilchoman distillery.
Het water dat ze gebruiken is afkomstig van het Bruichladdich Reservoir. Bruichladdich heeft zes washbacks waarvan er slechts vijf continu in gebruik zijn. Het distilleren gebeurt met twee wash stills, elk van iets meer dan 17.000 liter en twee spirit stills met ieder een capaciteit van bijna 13.000 liter die door middel van stoom worden verhit. Per jaar wordt ongeveer 320.000 liter pure alcohol geproduceerd.

Wat zit er in de fles?

Deze heavily peated Port Charlotte heeft een turfgehalte van 40 ppm (parts per million), de hoeveelheid gemeten fenolen. De whisky heeft tien jaar gerijpt in een van de drie verschillende vaten: first-fill Amerikaanse whiskeyvaten (65%), second fill Amerikaanse whiskeyvaten (10%) en second fill Franse wijnvaten (25%). De whisky uit die drie verschillende vaten wordt bij elkaar gedaan in een marrying tun, zodat de whisky’s daar een paar weken aan elkaar kunnen wennen. De whisky wordt daar ook op het gewenste alcoholpercentage gebracht door er water aan toe te voegen. Daarna wordt de whisky unchill filtered, natural coloured en op een sterkte van 50% alcohol in de fles gedaan, in een hele mooie fles!

De smaaknotities

De kleur van de whisky is goud geel.
De geur is allereerst een prachtige medicinale turfgeur. Helemaal aanwezig, maar netjes en beheerst. Na een paar keer snuffelen maakt die turfgeur plaats voor andere geurtjes, zoals aardse geur, vanille, krenten, karamel, heide, kruiden. Later (na een paar slokjes) komt er ook citrus en mandarijn bij kijken. Wauw, die geur blijft bezig…
De smaak is ook in eerste instantie turf. Vol en krachtig maar niet overmatig. Dit is een hele mooie whisky die helemaal in balans is, helemaal ‘zen’ met zichzelf!
Turf, citroen, honing, karamel, kruiden…ook de smaak blijft zich ontwikkelen. Ieder nieuw slokje brengt nieuwe smaken. Gember, zout komen later ook nog in de smaak voor. De turf blijft altijd aanwezig, krachtig en vol!
Vanwege het hoge alcoholpercentage doe ik er een drupke water bij. Het beste is om een theelepel water op (ongeveer) kamertemperatuur in te doen en dan zo’n 5 minuten te wachten. Het water en de whisky moeten eerst even een dansje doen…
De geur wordt heel zacht en zoet. De turf is grotendeels verdwenen en er is heel veel vanille voor terug gekomen.
In de smaak is er nog wel turf te proeven, maar ook zachter. Het is en blijft een hele volle whisky, niet een om de hele avond te drinken, niet een om een beginnende whiskydrinker te geven maar wel een voor een koude herfstavond….om lekker weer warm te worden.
Héérlijk!!

Port Charlotte Heavily Peated 10

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!