Douglas Laing’s Big Peat

Douglas Laing

Douglas Laing is een whisky blender die bestaande whisky’s gebruikt om een regio specifieke smaak neer te zetten. Zo heeft hij uit iedere regio wel een kenmerkende whisky gemaakt:
Timorous Beastie, een blend van Highland whisky’s; Scallywag uit de Speyside; Rock Island van diverse Islands whisky’s; Big Peat, natuurlijk van Islay; de al eerder besproken The Gauldrons uit Campbeltown,The Epicurean uit de Lowlands en Timorous Beastie uit de Highlands.
Maar, veel mensen denken dat Douglas Laing alleen maar blends van dit type uitbrengt. Niets is minder waar, alleen al uit de Highlands brengt hij op de markt:
Provenance Blair Athol 5 Years Old Sherry Finish, Strathearn Single Malt, Private Stock Highland Park 24 Years Old, Old Particular Highland Park 21 Years Old, Old Particular Inchgower 25 Years Old en dan ook nog 6 varianten Timorous Beastie: Meet The Beast Edition, de NAS, Global Traveller’s Edition 100CL, 25 Years Old, 18 Years Old.

De Big Peat

van Douglas Laing is een blended malt van 4 verschillende Islay malts, namelijk Ardbeg, Caol Ila, Port Ellen en Bowmore. Ieder van die distillery’s heeft een eigen peat-karakter, waarbij de zuidelijke distillery’s Ardbeg de medicinale geuren brengt en Port Ellen meer elegante tonen geeft, Bowmore in het midden van het eiland voor de balans zorgt en Caol Ila, een noordelijke Isay-whisky, het zoete karakter geeft.
Deze blend is zo populair dat ze er verschillende edities van hebben uitgebracht: BBQ edition, Halloween edition, Heroes edition, Peatrichor edition, the Edinburgh edition, global traveller’s edition, 12 year old en deze originele NAS small batch edition.
Deze whisky is natuurlijk gekleurd, non chill filtered en gebotteld op een mooie 46% alcohol. Deze heeft een peatgehalte van 40 ppm. Wil je meer over peat lezen, klik dan hier.

De smaaknotities

De kleur is het eerste wat opvalt, erg licht, strogeel.
De geur is allereerst turf, duidelijk medicinale turf. Het is een zware, dikke geur met een zilte ondergrond, samen met teer, leer en chocolade. Na een tijdje ruiken komen er ook wat lichtere geuren bij kijken, zoals citroen en groene kruiden (munt).
De smaak is ook op de eerste plaats turf. BAM! Veel turf, medicinaal maar ook rokerige turf. Dit is een Islay-whisky zoals die in de boekjes beschreven wordt, wauw!!.
Maar, na twee slokjes lukt het me wel om naast die turf te proeven. Ik proef dan een mooie, complexe whisky. Dik van textuur, creme-ig, boterzacht. Die citroen weer, maar ook zoet, zilt en een pepertje op het eind.
De afdronk is lang, waarbij de rook mooi blijft hangen en het uiteindelijk in een mooi zoetje uitdooft.
Ik doe er wat water bij, 46% alcohol en deze dikte lijken dat toe te staan.
Helaas, de dikke turf is weg, er blijft wel de zoete en zilte smaak over…zonder dat pepertje. Misschien heb ik iets te veel water toegevoegd…ik vond zonder water lekkerder.

Maar, al met al een héérlijke whisky als je van peat houdt. Dit is te veel whisky voor een beginner, die haakt meteen af!

Tags:

Douglas Laing’s Big Peat

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!