Highland Park Dragon legend

De distillery

Ondanks de naam is Highland Park geen Highland whisky. De distillery staat -samen met de Scapa distillery- op het noordelijke eiland Orkney. Orkney is een eilandengroep die uit zo’n 200 kleinere eilanden bestaat en ligt zo’n 16 km uit de uiterste noordkust. Op het grootste eiland, Mainland genaamd, ligt het plaatsje Kirkwall en daar vind je de twee distillery’s.
De naam Highland Park refereert aan het hoger gelegen buitengebied van Kirkwall waar in 1798 Magnus Eunson illegaal whisky begon te stoken. De vaten verborg hij in de kelders van de kerk.
Ze zijn nog steeds de enige distilleerderij die een 100% waardering heeft gekregen van het proefteam van The Scotsman. Whisky connaisseur Michael Jackson zei over Highland Park: “The best all-rounder in the world of malt whisky.” Dat komt op de eerste plaats door het stevige karakter, de heerlijke peat van de Hobbister moor en de overduidelijke consistente kwaliteit die ze maken.

Wat zit er in de fles?

De whisky dan, Dragon Legend. Het is (nu) de nieuwste editie van deze distillery.
Het is een iets zwaarder geturfde whisky van Highland Park. De kenmerkende rooksmaak samen met de naam Dragon Legend heeft geleid naar de keuze om meer turf te gebruiken bij het maken van deze whisky. Ze kunnen er namelijk voor kiezen om meer turf te gebruiken of zelfs de rook tweemaal langs de gerst te leiden.
De naam komt uit de Noorse mythologie. Het verhaal heet Sigurd, de drakendoder en nadat Sigurd de draak Fafnir had gedood, likte hij drakenbloed van zijn duim af. Hierdoor werd hij gezegend met wijsheid en de gave om de toekomst te zien. Hierdoor werd Sigurd een van de grootste strijders uit de Noorse mythologie.
De whisky is gerijpt op Europese sherry vaten, non-chill filtered, natuurlijk gekleurd en gebotteld op 43,1% alcohol.

De smaaknotities

De kleur is mooi koper-goud.
De geur is mooi en vol. De eerste geur is citrus met vanille en een lichte turfrook op de achtergrond. Niet zo intens als de verpakking doet vermoeden “The richer, smokier side of Highland Park”.
De smaak is heel zacht, vriendelijk maar ook vol. Krenten, honing, peer, aardse peat, noga, noten…en een klein pepertje. Wauw, deze whisky is heel mooi gebalanceerd, vol van verschillende smaken die elkaar niet in de weg zitten.
De afdronk is behoorlijk lang. De citrus is nog steeds aanwezig, samen met hout en turf.

Conclusie

En alweer stelt Highland Park me niet teleur, sterker nog…ze bevestigen hun imago keer op keer…wat een geweldige whisky is dit! Wat een geweldig merk is het!

Highland Park Dragon legend

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!