Millstone 100 Rye Whisky

Wat is die 100 eigenlijk in de naam?

Dat staat voor 100 Proof. Dat is nu een Amerikaanse maat om de sterkte mee aan te duiden. Het ezelsbruggetje is dat je de proof door twee moet delen om de alcoholsterkte ‘by volume’ te weten, 50% dus.

Millstone?

Millstone whisky komt van de distilleerderij Zuidam, te Baarle-Nassau. Ze hebben daar meer dan 50 jaar ervaring met het maken van sterke dranken; Genever, likeur, gin, korenwijn, rum en natuurlijk whisky.

De naam Millstone refereert aan de Nederlandse molen die de gemoute gerst maalt tot grist, het meel waarvan het bier (wash) wordt gemaakt.
De fermentatie gebeurt op lage temperatuur gedurende 5 tot 7 dagen. Dat is bovengemiddeld lang en het zorgt voor een fruitig karakter in de whisky.
Vervolgens wordt de whisky tweemaal gedistilleerd in kleine, handgemaakte, koperen ketels. Door die kleine maat is er veel contact met het koper, waardoor ongewenste smaakjes geëlimineerd worden. Ook het distilleren gebeurt langzamer dan gemiddeld, sommige zaken moeten nu eenmaal niet overhaast gebeuren.
De laatste stap is het rijpen in hun eigen lagerhuis. In Schotland verdampt ongeveer 2% per jaar uit de vaten, het zogeheten “Angels share”. In het lagerhuis van Zuidam verdampt 4 tot 6% per jaar vanwege de hogere temperatuur en lagere luchtvochtigheid…dat zul je wel ruiken!!

Wat zit er in de fles?

Oké, naar de whisky. De Millstone 100 Rye whisky heeft 100 erg centraal staan. Het is 100 proof, 100 maanden oud, 100% rogge (49% gemoute en 51% ongemoute rogge), 100% small batch, 100% gemalen door Nederlandse molens, 100% kleine pot still distillatie, 100% gerijpt in nieuw Amerikaans eiken en 100% handgemaakt. De flessen zijn zelfs met de hand geëtiketteerd. Daarmee is misschien ook wel -in een notendop- verteld hoe deze whisky tot stand is gekomen…tijd om te proeven!

De smaaknotities

De kleur is heel mooi donker, bruin.
De geur is duidelijk die rye geur, ik herken die van de andere rye whisky’s. Maar deze is veel frisser en duidelijk fruit, citrus, sinaasappelschil. Ook honing en vanille zijn in de geur aanwezig.
De smaak van deze whisky is ook erg fris, fruit, vol van smaak. Honing, vanille, kruiden en een pittige ontwikkeling als de whisky wat langer door mond walst.
De finish is behoorlijk lang, duidelijk vanille en eiken in de mond en ook een pittig pepertje aan het eind.
Vanwege het enorm smaakpalet druppel ik er wat water bij. De geur wordt duidelijker rogge (het ruikt zelfs naar zwart roggebrood). De smaak wordt zachter maar het pepertje blijft aanwezig aan het eind. Ik denk zelfs dat die wat pittiger wordt.

Conclusie

En ze doen het weer, wat een geweldige whisky is dit, wauw! Ik las op een review dat iemand schreef dat deze whisky “world’s greatest rye whisky” is en dat hij veel verschillende rye whisky’s had geproefd. Ik kan me er veel bij voorstellen, deze whisky heeft diepte, een duidelijk rogge smaakpalet en is ook lekker fris en fruitig…wauw!

Tags:

Millstone 100 Rye Whisky

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!