Over McMountain Tasting

Om maar met de deur in huis te vallen, McMountain Tasting is een uit de hand gelopen hobby projectje van mij, Marco van Bergen.

Wie ben ik?

Ik woon al een poosje samen met mijn vrouw Gerdi en bonusdochter Anne in Baarlo. Ik ben van 1969 (op deze manier hoef ik niet ieder jaar mijn leeftijd in deze tekst  aan te passen) en ik ben docent wiskunde. In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk te genieten van de mooie dingen om mij heen, sport graag, wandel veel met mijn hond Vesper (Mechelse herder) en mep wekelijks tegen een pingpongballetje bij ‘mijn’ tafeltennisclub “De Schotse Slag”.

Hoe dan die whisky?

Nou, van origine was ik niet zo van de sterke drank. Mijn beste maat Ivar heeft me een keer een fles Ierse whiskey meegenomen om tijdens oud-op-nieuw mee te proosten, die fles heeft jarenlang bij mij in de kast gestaan…
Totdat ik met de scouting op zomerkamp was in Schotland, in 2005. Dat was een lang gekoesterde droom van ons. Tijdens een van de laatste avonden in een pub vroeg een van de locals “So, which whisky did you try during your stay here?” Ik vertelde ‘m dat ik niet zo’n whisky man was, “I like the brews a lot better”. Toen kwam dé zin, met een prachtig vet Schots accent:

“You kennae leave Scotland without having had at least one decent dram of whisky, Laddie”…

Ik kreeg toen een glas whisky van hem en ik kreeg er gewoon kippenvel van, “Wauw, this stuff is really good…”

Dus, ik heb whisky leren drinken. Vanaf toen was ik op zoek naar de Scotch die ik daar in Elphinston heb gedronken, ik heb ‘m nog niet gevonden 😀
Ik ging naar proeverijen en mijn thuiscollectie groeide langzaam, de tray moest vervangen worden door een kastje. Eén schap in het kastje werden twee schappen, de flessen bovenop het kastje moesten plaats maken voor whiskyflessen…etc. Ik vond het ook ontzettend interessant om zaken te weten te komen over whisky. Als ik in Schotland was, was een distillerybezoekje ook een must! Het eerste bezoekje aan zo’n stokerij was tijdens mijn eerste bezoek aan Schotland na dat zomerkamp. Mijn mede-leider Jos en ik gingen de West Highlandway lopen en onderweg kwamen we bij de Glengoyne distillery uit.

  • Op bezoek bij Zuidam Distillers
    Met de voeten in Loch Lomond

Maar, zelf proeverijen verzorgen?

  • Tijdens een personeelsdag op 12 oktober 2018 mochten we kiezen uit verschillende activiteiten in de binnenstad van Venlo. Daar zat een bier en wijn proeverij bij, geen whisky proeverij. Dus, mijn vraag was: “waarom geen whisky?” “Nou, dat bieden ze niet aan bij het evenementenbedrijf, bier en wijn wel.”
    Ik: “Ja, maar moet je dan van dat bedrijf afnemen, of mag je ook iets zelf organiseren?”
    Antwoord: “Ja, dat mag zeker….” en toen was het idee geboren om het zelf maar te doen.

    Dus ik ging op pad om me voor te bereiden. Ik ging alvast een proeverij in mijn hoofd maken, een powerpoint ineen knallen, een slijterij benaderen om te kijken hoe ik aan materiaal kom (glaasjes, inschenkers, e.d.)
    Op 30 november van dat jaar had ik mijn eerste try-out, thuis met een aantal vrienden. Dat ging helemaal top, ze waren erg enthousiast!!

    Dus, toen ging ik verder kijken om het in het echie te doen.
    De eerste zaalproeverij was in januari 2019 en die beviel super goed. De reacties van het publiek waren heel lovend (een paar van die reacties staan onderaan bij ‘zaalproeverijen’). Dat was mijn echte test-case. Als die positief was en ik vond het ook leuk, zou ik de knoop doorhakken…Dus, ”McMountain Tasting” was geboren! 

    Vanaf dat moment kwamen er steeds meer dingen bij. Zaalproeverijen, thuisproeverijen, de wekelijkse review op facebook, noem maar op.
    En dan nu vanaf februari 2022, dus ook een website, ik hoop dat jullie ‘m vaak zullen gebruiken als naslagwerk voor reviews of om een proeverij te boeken.

    Ik heb er steeds meer zin in, jullie ook?

    Slàinte 🥃

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!