Edradour 10

“Nestled in a pocket Glen, in the hills above Pitlochry in the southern Highlands, lies Edradour, Scotland’s little gem. (uitspraak: È-dra-doer)
The neat cluster of buildings, houses equipment only just capable of producing commercial quantities. Indeed, Edradour distillery makes as much whisky in a year as many distilleries produce in a week, making Edradour single malt whisky a rare pleasure for a fortunate few.”

Dit is de tekst op de kartonnen bus waarin de whisky van deze review zit. Dat maakt je al nieuwsgierig naar de whisky en nog meer naar de distillery. Ik ben dan wel in Pitlochry geweest, maar ik ben niet naar deze distillery kunnen gaan (was gesloten)… ach, dan moeten we gewoon nog eens naar Schotland.

De distillery

De Edradour distillery is de kleinste van Schotland, er werken maar drie mannen (The three men of Edradour) en de meeste instrumenten die ze gebruiken dateren zelfs nog van de oprichting in 1825.
Het water voor de whisky komt uit een ondergrondse bron (Moulin) en voor de koeling gebruiken ze het water uit de beek (The Edradour burn).

De whisky

Deze whisky wordt al 150 jaar op praktisch dezelfde manier gemaakt. Een deel rijpt in Oloroso sherry vaten en een ander deel in bourbon vaten, jammer genoeg chill filtered, maar wel natural colour (erg donker).
“Massive whisky from a pint-sized distillery and massively impressive.” Jim Murray, Whisky Magazine

De smaaknotities

Nou, dan moet die maar open…*plop*

De kleur is (zoals al gezegd) natural colour, erg donker, bruin koper.
De geur is erg mooi, rustig, zoet, subtiel, krentjes, complex, sherry en licht noten op de achtergrond.

De smaak is ook heel subtiel, iets droog, zoet, iets van siroop, noten. De whisky voelt erg vol en rijk in de mond, maar op een hele verfijnde manier.
De afdronk is iets pittig, best lang met tonen van eiken en bloemen.

Wauw! Inderdaad, een pareltje! En dan is dit de 10-jarige uit het basis assortiment.

Tags:

Edradour 10

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!